Kleinschalig en lokaal

Op onze boerderij aan de Oude Rijksweg in Rouveen worden al generaties lang runderen gehouden. Zowel melkvee (tot 2000) als vleesvee (vanaf 1988). Dit op kleine schaal. Totaal houden we op dit moment 35 tot 40 runderen.

Alle activiteiten vinden plaats binnen een straal van 10 kilometer. De koeien weiden het grootste gedeelte van het jaar in het Rouveense veld (‘Buut’n’), de stal bevindt zich in Rouveen ‘an diek’ en we brengen de runderen met eigen vervoer naar een lokale, kleinschalige slagerij in een naastgelegen dorp (‘boaveruut’). Op deze manier zijn we direct betrokken bij alle stappen. De kwaliteit en herkomst van het vlees blijft hierdoor gewaarborgd.

Aandacht voor onze dieren

Een groot deel van ons land bestaat uit veengebied. In de winter wordt dit type grond te nat en is het voor de runderen fijner om naar binnen te gaan. Afhankelijk van de omstandigheden gebeurt dit vaak rond eind oktober of in november. De kalveren gaan vaak enkele weken voor hun moeder op stal. Ze hebben dan minimaal zes maanden bij hun moeder in de wei gelopen.

Het rantsoen bestaat zoveel mogelijk uit gras van eigen land. In de winter aangevuld met een kleine hoeveelheid mais. Hiernaast hebben de runderen uiteraard zowel zomers als ’s winters toegang tot extra mineralen en vitaminen, zodat ze fit en gezond blijven.